Czym jest pizza neapolitańska?

Czym jest pizza neapolitańska?

 

Słyszałeś nazwę pizza neapolitańska i zastanawiasz się co to takiego? Czym jest włoska pizza z Neapolu? Jakie wymogi musi spełniać to danie, aby otrzymać certyfikat autentyczności? Jakie warianty pizzy neapolitańskiej można znaleźć we włoskiej kuchni? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym wpisie blogowym. Zapraszamy do lektury.

Historia pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska została upieczona po raz pierwszy w formie znanej obecnie w Neapolu na początku XVIII wieku. Przedtem we Włoszech piekło się oczywiście placki przypominające spód do pizzy, lecz bez charakterystycznego sosu pomidorowego, który tak bardzo definiuje ten rodzaj pizzy.

Pizza z Neapolu i jej certyfikacja

W 1984 roku w Neapolu zostało utworzone Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN), które wydaje certyfikaty autentyczności tym pizzeriom, które przyrządzają pizzę zgodnie z tradycyjną włoską recepturą i wyraziły chęć członkostwa. 

Pizza neapolitańska - wymogi autentyczności

Podstawowym wymogiem, by pizza neapolitańska mogła uzyskać certyfikat autentyczności jest ciasto, z jakiego jest wykonana. Musi być ono zrobione z mąki typu 00, drożdży, wody oraz soli. Ciasto pizzy neapolitańskiej powinno być ugniatane oraz formowane ręcznie. Kolejnym elementem składowym prawdziwej pizzy z Neapolu są pomidory San Marzano oraz mozzarella fior di latte lub fior di Bufala. Pizza neapolitańska zwieńczona jest listkami świeżej bazylii oraz oliwą z oliwek.

Tradycyjne warianty pizzy neapolitańskiej

Wraz z upływem czasu powstało wiele wariantów pizzy neapolitańskiej z przeróżnymi dodatkami, lecz prawdziwie tradycyjne są tylko dwa - marinara oraz margherita. Warto spróbować tych odmian, by wiedzieć jak powinno smakować ciasto oraz podstawowe składniki tego wytrawnego placka z Neapolu.

Marinara

Marinara to klasyczna odmiana pizzy neapolitańskiej, w której ciasto polane jest sosem pomidorowym i posypane oregano. Dodatkowo ten wariant obłożony jest czosnkiem oraz polany oliwą. 

Margherita

Neapolitańska odmiana pizzy margherity udekorowana jest pysznym i aromatycznym sosem z pomidorów San Marzano, mozzarellą fior di latte, oliwą oraz bazylią. Wyjątkowy, intensywny smak sera i pomidorów wyróżnia ją na tle innych - bardziej odważnych wariantów z wieloma dodatkami. 

500 Stopni Białystok - spróbuj naszej pizzy neapolitańskiej

 

Pizza neapolitańska to pyszne włoskie danie, którego warto spróbować, by przekonać się jak wyjątkowo aromatyczna i rozpływająca się w ustach może być pizza! Najlepsze składniki prosto ze stolicy pizzy - Neapolu dodają temu daniu wyjątkowego aromatu i charakteru.  W restauracji 500 Stopni Białystok zjesz prawdziwą pizzę neapolitańską przyrządzoną zgodnie z oryginalną włoską recepturą. Przetestuj sam i zdecyduj czy najlepsza pizza w Białymstoku to nasza pizza neapolitańska. Po pysznej uczcie zapraszamy również na włoskie desery - tiramisu oraz panna cottę, które nadadzą całemu wyjściu bardzo włoskiego charakteru. Odwiedź nas w lokalu U4 przy ulicy Nowy Świat lub zamów z dostawą do domu dzwoniąc pod numer 574 105 500.