Historia pizzy - początki placka z Neapolu
Historia pizzy - początki placka z Neapolu
Pizza to najbardziej popularne i lubiane danie typu fast food na świecie. Jedzona jest wszędzie - w domu, w restauracjach, na ulicy w formie łatwych do konsumowania trójkątnych porcji. Około 5 miliardów pizz jedzonych jest rocznie na całym świecie. Ta liczba robi kolosalne wrażenie. Ze względu na tak oszałamiającą popularność warto poznać historię tego wytrawnego włoskiego placka z serem. Historia ta skrywa w sobie ciekawostki związane z migracją ludzi, ekonomia oraz zmianami technologicznymi, które umożliwiły popularyzację tego wyśmienitego dania.
Fascynujące początki pizzy
Już w starożytności kawałki płasko wypieczonego ciasta pszennego były jedzone przez najbiedniejszą część społeczeństwa, która nie mogła sobie pozwolić na zakup talerzy oraz sztućców. Proste w przygotowaniu ciasto wykonane z mąki pszennej oraz wody przystrojone różnymi dodatkami było łatwe, tanie oraz szybkie w przygotowaniu. O daniu przypominającym współczesną pizzę można przeczytać już w Eneidzie Wergiliusza napisanej w I wieku przed naszą erą.
Pizza na śniadanie tylko w Neapolu
Właściwy rozkwit pizzy jaką znamy dziś nastąpił jednak wiele wieków później - w XVIII wieku w Neapolu. Miasto to było ówcześnie jednym z największych i najszybciej rosnących w Europie. W związku z dużym napływem ludności (w niecałe 50 lat z 200 000 mieszkańców rozrosło się do blisko 400 000) pojawił się problem z dostępem do pracy i wielu mieszkańców popadło w ubóstwo. Wielu z nich nieustannie goniło w poszukiwaniu jakiejkolwiek pracy, co sprawiło, że nie mieli czasu na przygotowanie czasochłonnych posiłków. Potrzebowali potrawy, która była nie tylko szybka w przygotowaniu, lecz również tania. Te kryteria doskonale spełniała pizza, która była sprzedawana na straganach. W związku z tym, że pizza była jedzona głównie przez najbiedniejszą część społeczeństwa Neapolu przez wiele lat uznawana była za danie “dla biedoty”.
Pizza doceniona przez monarchę
Status pizzy odmienił się wraz z wizytą w Neapolu włoskiego króla Umberto I (Humberta I) oraz królowej Margherity (Małgorzaty Sabaudzkiej), którzy znudzili się wykwintnymi daniami francuskimi serwowanymi na ich dworze na każdy możliwy posiłek. Po przybyciu królewskiego dworu wezwano pizzaiolo Raffaele Esposito by przygotował trzy lokalne dania dla królowej. Raffaele przygotował trzy pizze z różnymi dodatkami:
- z oliwą, włoskim serem Caciocavallo oraz bazylią,
- ze smażonymi Stynkami (drobnymi rybami przypominającymi szprotki) oraz bazylią,
- z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią.
Ulubioną pizzą królowej została ostatnia pozycja. Właśnie w taki sposób - na cześć królowej Małgorzaty, pizza Margherita otrzymała swoją nazwę, która używana jest po dziś dzień.
Powolne odkrywanie pizzy poza Neapolem
Powoli pizza rozpowszechniała się poza Neapolem, co zostało zapoczątkowane przez emigrację. Począwszy od 1930 roku część Neapolitańczyków przeprowadziła się na północ Włoch w poszukiwaniu pracy. Równocześnie wraz z życiowym dobytkiem zabrali ze sobą swoje kuchenne przyzwyczajenia oraz przepisy. Ten trend został dodatkowo przyspieszony wraz z nastaniem II Wojny Światowej przez alianckich żołnierzy, którzy pokochali pizzę i rozpytywali o nia w każdym napotkanym włoskim miasteczku. Jednak największy wpływ na rozprzestrzenienie się pizzy miał ruch turystyczny rozwijający się po wojnie. To właśnie turyści mieli największy wpływ na rozprzestrzenienie się tej najbardziej włoskiej potrawy po całym Półwyspie Apenińskim oraz zakorzenienie jej w masowym odbiorze jako prawdziwie włoski przysmak.
Rozsmakuj się w pizzy pieczonej w 500 Stopni Białystok
Jeśli nabrałeś ochoty na pizzę po lekturze tego artykułu koniecznie sprawdź jak smakuje prawdziwie neapolitańska pizza w naszej restauracji - 500 Stopni Białystok. Odkryj wyjątkowe włoskie składniki, takie jak pomidory San Marzano Dop, delikatnie kremowa mozzarella fior di latte oraz najwyższej jakości mąka 00 gwarantująca wyjątkową lekkość ciasta. Zabierz rodzinę do naszego lokalu lub zamów z dostawą do domu i ciesz się włoską ucztą w gronie najbliższych.